Artikelen

 

VM 2017

mei 2017 – De samenwerking tussen directeuren en voorzitters, een actueel thema in de ontwikkeling van belangenorganisaties. Marcel Gasseling heeft hier aandacht aan besteed in het Nationaal Voorzittersonderzoek 2016.

Zijn artikel over deze samenwerking kun je hier downloaden.

 

vm-online-voorkant-september-2016Ook in 2016 hebben Gasseling Search en VM een Nationaal Voorzittersonderzoek uitgezet. De samenwerking tussen voorzitter-directeur is uniek voor verenigingen. Hebben verenigingen geleerd om het duo goed te casten en wat zijn de trends voor succes in de samenwerking?

Lees hier het hele artikel.

“BeScoutenstuurstalent scouten” (VM september 2015)
Een sneak preview van het Nationaal Voorzittersonderzoek 2015 over de voorzitter en het bestuursteam. Het scouten van bestuurstalent blijkt een ambitie waar in de praktijk nog weinig inhoud aan gegeven wordt. Lees hier het complete artikel.

Naamloos“BTW-verhoging sectoren” (FD juni 2015)
Bij het bekendmaken van de plannen van het kabinet om het lage belastingtarief af te schaffen, wordt maar al te goed duidelijk wat de rol van brancheverenigingen is. Lees hier de reacties van een aantal brancheverenigingen op het uitgelekte kabinetsvoorstel.

Brinkman“De voorzitter op weg naar een winnend bestuursteam″ (VM juni 2015)
Net als in 2014 zetten Gasseling Search en VM dit jaar opnieuw een Nationaal Voorzittersonderzoek uit. Nu met als focus de rol van de voorzitter bij het creëren van een winnend bestuursteam. We legden de vraag alvast voor aan drie voorzitters.
Lees hier het volledige artikel.

sportknowhowVoorzitter zijn van een sportbond is zéér gewilde bijbaan” (Sport Knowhow XL oktober 2014)
Bestuurlijke topfuncties in de sport zijn schaars, in tegenstelling tot de kandidaten die ze willen bekleden. De sport biedt toegang tot interessante bestuurlijke circuits en in het geval van grote bonden liggen er aansprekende evenementen in het verschiet.” Lees hier het volledige artikel

Verenigingsvoorzitter: slecht betaalde maar hooggewaardeerde baan” (oktober 2014)
Nederlandse verenigingsvoorzitters geven een 8+ aan een job die veel meer tijd kost dan gedacht, zonder dat er een relevante betaling tegenover staat. Dit blijkt uit het Nationaal Voorzittersonderzoek.  Het proces en de eer maken alles goed voor de huidige voorzitters, maar zal dit zo blijven? En hoe kunnen verenigingen een professionaliseringsslag maken in de invulling van de voorzittersfunctie? Download het rapport van het Nationaal Voorzittersonderzoek.

“De drive van de voorzitter, deel 2” (VM juni 2014)Wisseborn
De voorzitter van een vereniging vermengt op een bijzondere wijze de persoonlijke drive met verenigingsdoelen en successen. Lees over John Wisseborn, voorzitter van de Nederlandse Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, en over David Gribnau, voorzitter van de VPRA (pr- en communicatiebureaus).
Lees hier het volledige artikel.

voorzitter

“De drive van de voorzitter” (VM maart 2014)
De keuze voor de voorzitter is zeer bepalend voor het succes van de vereniging. Maar omgekeerd heeft het aanvaarden van een voorzitterspositie voor de betrokken kandidaat veel impact. De voorzitter vermengt op een bijzondere wijze de persoonlijke drive met verenigingsdoelen en successen.
Lees hier over de drive van vier verschillende voorzitters.

sportbestuurders

“Sportbestuurders branden snel af” (BNR Nieuwsradio januari 2014)
Wie directeur wordt van een voetbalclub moet tegen een stootje kunnen. De carrière van een directeur in het bedrijfsleven duurt twee keer zo lang als die van een directeur van een voetbalclub of sportbond. ”Een baan in de sport is voor veel managers een jongensdroom. Maar dan wel een droom met een afbreukrisico’’.
Klik hier voor het radiofragment en artikel van BNR Nieuwsradio.

Ondernemer

“Ondernemer als voorzitter niet per definitie succesvol” (VM december 2013)
Met de recente onrust rond het vertrek van Hans Biesheuvel als voorzitter van MKBNederland is de discussie weer actueel. Marcel Gasseling: “Kijk verder dan het binaire plaatje – ondernemer of politicus – en zoek naar de gewenste competenties.”
Lees meer over de discussie: welk type voorzitter is het meest effectief voor een belangenorganisatie?

VPN

“Zelf groeien”: Marcel Gasseling geeft carrièretips (VM online juli 2013)
Tijdens de zomerbijeenkomst van VPN Verenigingsprofessionals Nederland geeft Marcel Gasseling carrièretips voor verenigingsmanagers die zelf nog niet uitgegroeid zijn.
Lees de tips op de website van VM.

“AuAutoriteit 2.0toriteit 2.0 heeft talent voor managen van verschillen in paradigma” (VM maart 2013)
Markten laten werken om de belangen van consumenten te borgen. Het doel is helder. Maar de weg ernaartoe allerminst. Huidige en toekomstige autoriteiten op de markt moeten vanuit verschillende paradigma’s kunnen denken.
Lees hier het volledige interview met reguleringsspecialist Peter Plug over regulering en toezichthouden nieuwe stijl.

Han Noten“Een groot ego dat klein te maken is” (VM december 2011)
Het fantastische uitzicht over het Overijsselse landelijke gebied vanuit de burgemeesterskamer van Dalfsen blijkt een goede plek voor reflectie op het functioneren van belangenorganisaties en de rol van de voorzitter.
Lees hier het volledige gesprek met Han Noten van Actiz over effectief voorzitterschap.

Asterix“Asterix en Obelix in verenigingsland” (VM april 2010)
De effectiviteit van de belangenorganisatie wordt voor een belangrijk deel bepaald door de samenwerking tussen voorzitter en directeur. Hoe stel je een duo samen waarbij de kracht van het geheel groter is dan twee?
Lees meer over het construeren van een winnend team voorzitter – directeur.

Ineens was ik niet meer de baas“Ineens was ik niet meer de baas” (VM februari 2010)
Marcel Gasseling (46) had prima tot zijn pensioen op het pluche kunnen blijven zitten als directeur bij Wissenraet Van Spaendonck. Maar dat deed hij niet. Een jaar geleden maakte Gasseling de overstap naar Van der Kruijs, partner in Executive Search. En hij heeft er nog geen seconde spijt van gehad.
Lees hier meer over de overstap van Marcel Gasseling van bestuurder naar het Executive Search vak.

Marcel Gasseling“Gasseling op ‘jacht’ naar bestuurders” (Brabants Dagblad)
Marcel Gasseling houdt het als directeur voor gezien bij Wissenraet Van Spaendonck. Maar hij neemt niet echt afscheid van de belangenorganisaties, die hij negen jaar diende. Hij gaat op jacht naar goede bestuurders en directeuren.
Lees hier meer over het afscheid van Marcel Gasseling als directeur Wissenraet Van Spaendonck.